Persembahan Nasyid & sewa PA System, klik imej

Tuesday, September 16, 2008

Reformasi atau Transformasi

Di masa ini begitu ramai yang memperkatakan tentang tarikh 16 september yang dikhabarkan menjadi tarikh bagi ‘Malaysia Baru’ di bawah pemerintahan Pakatan Rakyat. Dengan kenaikan harga petrol yang seterusnya menaikkan kos hidup rakyat, kadar jenayah yang menggila dan masalah sosil yang meruncing, sememangnya ramai yang menanti dengan penuh debar dan tidak sabar ‘Malaysia Baru’ ini dengan harapan segala masalah yang ditanggung oleh rakyat sekarang ini dapat diselesaikan.

Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada Malaikat; "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan khalifah di bumi"….

[al-Baqarah,2:30]

Dalam keghairahan rakyat menantikan perubahan atau reformasi kearah ‘Malaysia Baru’ ini, seharusnya para pendokong, penyokong dan pencinta Islam serta gerakannya tidak lupa bahawa apa pun yang terjadi, di akhir sekali kita mahukan Islam dan umatnya terbela. Hal ini juga perlu selari dengan firman Allah seperti di atas. Sebahagian ulama’ berpendapat tujuan khalifah adalah “galang-ganti kenabian dalam menjaga agama Islam dan mentadbir dunia dengannya1”.

Maka dengan ini, apakah perubahan ke arah ‘Malaysia Baru’ yang kita nanti-nantikan ini merupakan satu reformasi ‘isi’ kerajaan daripada ‘isi bobrok’ kepada ‘isi telus’? atau adakah ianya hanya tranformasi luaran bersifat kulit daripada pemerintahan dengan label ‘BN’ kepada ‘PR’ dengan isi yang sama? Jika benar reformasi ‘isi’ bakal berlaku, apakah Islam akan berada di tempat yang lebih tinggi daripada sekarang? Allah sahaja yang tahu....

Apapun, dalam keghairahan ini, saya sentiasa mengharapkan Islam akan berada ditempat yang tertinggi tidak kiralah samada berlaku perubahan tampuk pemerintahan ataupun tidak. Dalam masa yang sama, saya juga berdiri teguh dan menyokong penuh atas segala keputusan dan pendirian yang diambil oleh Barisan Ulama’ dalam Pakatan Rakyat yang mana satu-satunya barisan pembela Islam dalam politik nasional Malaysia.

Ulama’, pewaris nabi..... dampingilah mereka.....

Rujukan:

1)Hj. Abdul Hadi Awang, Islam: Fikrah, Harakah & Daulah, DPF,2005.

No comments:

Hiburan Hijau