Persembahan Nasyid & sewa PA System, klik imej

Thursday, September 11, 2008

Hidup dalam Mati

Suasana dewan yang ceria serta-merta bertukar suram. Bahkan turut kedengaran esak tangis beberapa orang. Begitulah apabila diumumkan seorang sahabat sebaya, sahabat seperjuangan, si fulanah baru sahaja meninggal dunia. Pelbagai perkara timbul dalam fikiran. Si fulanah ini meninggal dunia dalam usia yang begitu muda ditambah pula dalam perjuangan menegakkan Islam di bumi yang dipijak. Apa pula perasaan ibu dan bapanya dalam berhadapan dengan perkara ini? Apa erti kematian ini?

Dikisahkan di waktu perang Uhud, Ibu Sa’ad bin Mu’adh datang berlari-lari kepada baginda, dan tatkala itu sa’ad sedang memegang tali pengekang kudanya. Lantas Sa’ad berkata: “Wahai Rasulullah, itu ibuku”. Rasulullah S.A.W berkata: “Selamat datang untuknya”, lalu Rasulullah S.A.W berhenti menantinya. Setelah ibunya hampir, Baginda mengucapkan takziah atas kematian puteranya ‘Amru bin Mu’adh, lantas dia menjawab: “Bila saya lihat engkau selamat, maka terasa kecil olehku musibah itu”

Seorang wanita dari Bani Dinar datang, di mana suami, saudara dan bapanya telah terkorban dalam peperangan Uhud. Apabila dikhabarkan kepadanya kematian mereka, dia berkata: “Jadi, apa yang terjadi kepada Rasulullah?” Mereka menjawab: “Rasulullah S.A.W selamat, hai Ummu Fulan, dia Alhamdulillah sebagaimana yang engkau mahukan”. Wanita itu berkata: “Tunjukkan kepadaku, biar aku melihatnya sendiri”. Lalu ditunjukkan Rasulullah S.A.W kepadanya, sehingga apabila benar-benar telah melihatnya, dia pun berkata: “Semua musibah selepas melihatmu, perkara kecil sahaja”.

“Dan janganlah kamu mengatakan (bahawa) sesiapa Yang terbunuh Dalam perjuangan membela agama Allah itu: orang-orang mati; bahkan mereka itu orang-orang Yang hidup (dengan keadaan hidup Yang istimewa), tetapi kamu tidak dapat menyedarinya.”
[al-Baqarah,2:154]

Ini rupanya erti satu kematian dalam perjuangan….
Pedih bagi sebahagian orang, manis bagi sebahagian yang lain….
Macam mana dengan giliran kita?

No comments:

Hiburan Hijau