Persembahan Nasyid & sewa PA System, klik imej

Thursday, October 25, 2007

Ramadhan Terakhir

Di bulan puasa baru-baru ini, aku nyaris terlibat dalam satu tragedi yang hampir membuatkan penulis tidak lagi meneruskan hidup di bumi Allah ini, jauh sekali untuk bersua muka sekali lagi dengan sahabat2 sekalian di hari raya… dalam keadaan hujan dan mengejar masa untuk ke program, entah macam mana apabila melalui satu takungan air di highway, system brek ‘jam’ dan kereta aku hilang kawalan dan hampir merempuh kereta hadapan dengan kelajuan tak kurang 90km/j.

Perkara utama di sini bukanlah tragedi yang menimpa aku, tapi yang lebih utama ialah peringatan-peringatan yang telah diberikan kepada kita akan hampirnya maut dengan kita.

Dan belanjakanlah (dermakanlah) sebahagian dari rezeki Yang Kami berikan kepada kamu sebelum seseorang dari kamu sampai ajal maut kepadaNya, (kalau tidak) maka ia (pada saat itu) akan merayu Dengan katanya: " Wahai Tuhanku! Alangkah baiknya kalau Engkau lambatkan kedatangan ajal matiku - ke suatu masa Yang sedikit sahaja lagi, supaya Aku dapat bersedekah dan dapat pula Aku menjadi dari orang-orang Yang soleh ". Dan (ingatlah), Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang (atau sesuatu Yang bernyawa) apabila sampai ajalnya; dan Allah amat mendalam pengetahuannya mengenai Segala Yang kamu kerjakan.

[almunafiqun,63:10-11]

Maut dan amal soleh mempunyai ikatan yang utuh. Tiada persiapan yang terbaik untuk menuju ke alam barzakh melainkan dengan persiapan amal soleh. Persiapan yang hanya boleh dilakukan di alam ini. Ibarat pemandu yang sedang menuju ke suatu destinasi yang tiada stesen minyak disepanjang perjalanan, maka perlulah diisi minyak kereta dengan sebanyak mungkin. Sebut tentang beramal sebanyak mungkin, teringat ana perbualan 2 pelajar kelas aku sewaktu aku tingkatan satu.

A : Apa hukumnya seseorang itu, dia tahu ada orang akan datang ke rumah untuk membunuhnya tapi dia tak lari dan hanya tetap dirumah itu menantikan sang pembunuh?
B : Entahlah….boleh kot….
A : Tapi bukan ke tu sengaja membiarkan diri dibunuh, kira bunuh diri la tu….
B : tapi macam mana pulak kalau dia lebih rela berhadapan dengan sang pembunuh berbanding berhadapan dosa dan maksiat di masa hadapan dengan keadaan masyarakat seteruk ini…???

aku tak berniat untuk bincang tentang hukum, Cuma aku tertarik disini dengan si B yang memikirkan maut & dosa serta maksiat walau dalam usia yang masih mentah 13 tahun…. Alangkah malunya kita terutama aku sendiri yang dah lebih 2dekad hidup di muka bumi Allah SWT tapi masih tak terlintas di benak pemikiran kita tentang perkara ini. bersesuaian dengan sabda nabi Muhammad SAW, alangkah beruntungnya orang-orang yang sentiasa mengingati mati ini. Apabila sentiasa ingat, bagi manusia yang waras maka sudah pastilah akan sentiasa bersedia untuk menghadapinya. Seharusnya pejuang-pejuang agama Allah sentiasa mendambakan mati. Signifiken damba mati, sudah pasti kita akan beramal soleh sebanyak mungkin. Bahkan tidak cukup itu sahaja, pasti juga kita berusaha sedaya mungkin membina dan melahirkan pejuang-pejuang baru sebagai persedian untuk menggantikan kita sebagai mata rantai perjuangan apabila kita mati kelak…

I’mal liddunya kakaannaka ta’isyu abada,
Wa’mal liakhiratika kakaannaka tamutu ghaada,
Siapa tahu peringatan seterusnya merupakan peringatan untuk masyarakat sekeliling kita tetapi seruan untuk kita…. Moga kita sama-sama ditempatkan di syurga Allah kelak dan dihindar dari azab seksaNya….

Wallahua’lam…..

No comments:

Hiburan Hijau